Etiquette

Iedere dojo heeft zijn eigen gedragsregels. Zoals veel ‘normale sporten’ spelregels hebben om de sportiviteit en eerlijkheid te verzekeren, hebben budo (krijgskunsten) dojo-etiquette om respect en eerlijkheid te bevorderen. De dojo-etiquette van veel diverse Japanse budo komt vaak in meerdere onderdelen overeen zoals het groeten (d.m.v. buigen) bij het begin en aan het einde van de les en het buigen bij het betreden van de dojo of de mat. De etiquette is gericht op respect voor elkaar, voor de budo die wordt beoefend en voor de (historische) personen die deze budo hebben ontwikkeld en overgedragen. De dojo-etiquette die bewust wordt nageleefd, doet bij de beoefenaar vanzelf een meer oprechte en positieve houding ontstaan.Voor mensen die nog niet bekend zijn met dojo-etiquette kan dit in het begin nogal ceremonieel overkomen. Na verloop van tijd echter worden dit automatische handelingen. Je zult de omgangsvormen gaan omarmen als iets wat vanuit je innerlijk als juist en correct wordt ervaren, niet als iets wat wordt opgelegd van buitenaf “omdat het nu eenmaal zo hoort”.

Correcte etiquette is de expressie van je eigen geest. Er zijn twee manieren. Beginnen aan de buitenkant en hopen dat het naar binnen gaat. Dat betekent eerst correcte uitwendige etiquette onderwijzen. Dat is één manier. De andere manier is om aan de binnenkant te beginnen, om de geest te onderwijzen en te wachten totdat het naar de buitenkant gaat.

Kom je in een andere dojo dan de onze dan zal de etiquette op sommige punten verschillen. Overal geldt dat je de etiquette van de dojo waar je op dat moment traint, aanhoudt. In zulke gevallen is dus het advies om simpelweg goed op te letten wat de overige leerlingen doen.